Checklist voor mobiel bellen en internet op vakantie
“Ik ga op vakantie en neem mee, natuurlijk mijn telefoon!”
De vakantie staat voor de deur. Gaat u naar het buitenland of bent u lang van huis? Een goede voorbereiding is het halve werk. We geven u in deze blog handige checklist om uw telefoon slim te gebruiken tijdens uw vakantie.
Zie onderstaande checklist:
✅ Ik ga op reis en neem mee…
- Handsfree set voor automobilisten; in veel landen is bellen in de auto verboden en de boetes liegen er niet om! In Frankrijk en Slowakije mag er zelfs niet handsfree worden gebeld in de auto.
- Zorg dat apps als Flitsmeister niet op uw telefoon staan. Ook hier staan hoge boetes op in verschillende landen.
- Telefoonoplader. Voor uw oplader heeft u in sommige landen een reisstekker nodig.
- Maak een back-up van alle informatie op uw telefoon, inclusief de telefoonnummers. En sla dit online op, zodat u er overal bij kunt.
✅ Maak gebruik van wifi
Versturen van foto’s via wifi is goedkoper dan het versturen via mobiel internet. Of plaats u foto’s op bijvoorbeeld Facebook, dan is iedereen meteen op de hoogte en hoeft u niet per persoon een aantal foto’s te versturen. Wees erg voorzichtig met het bekijken en versturen van video’s. Houd er rekening mee dat het online streamen van audio en video erg veel data verbruikt. Het is af te raden dit via mobiel internet te doen.
Let op! Gebruik geen wifi-netwerken waarvan u niet 100% weet of ze veilig zijn, denk hierbij aan taxi’s, winkelcentra en vliegvelden. Gebruik ze daarom niet om te internetbankieren. Log niet in op uw persoonlijke accounts en vul nergens uw persoonlijke gegevens in.
✅ Zet automatisch updaten en synchroniseren uit
Zet automatisch updaten en synchroniseren van uw apps op de achtergrond uit. Stel uw e-mail zo in dat berichten, of in ieder geval grote bestanden, niet automatisch worden opgehaald. Vaak kunt u per dienst/app aangeven of de updates automatisch uitgevoerd moeten worden – zet dit uit. Als het nodig is, kunt u updates handmatig ophalen tijdens uw vakantie. Installeer/update alvast benodigde apps voordat u weggaat (bijv. reisgidsen, navigatie- en kaartenapps).
✅ Zet voicemail uit buiten de EU
Voicemail is een handige dienst, maar kan in het buitenland voor onverwachte kosten zorgen. Reist u buiten de EU? Zet dan uw voicemail voor vertrek uit! Hoe dit moet, kunt u op de site van uw provider lezen. Waarom dit advies? Het ontvangen van een voicemailbericht is gratis, u moet echter betalen om uw voicemailberichten te beluisteren! Een sms’je ontvangen is altijd gratis. Moet u toch dringend bereikbaar zijn en gaat u uw voicemail afluisteren in het buitenland, dan worden de gesprekskosten vanuit het betreffende land naar Nederland in rekening gebracht. U heeft voor het beluisteren (meestal) een toegangscode nodig. Zorg dus dat u deze in Nederland al ingesteld hebt.
Hierbij een overzicht per provider hoe de voicemail aan en uit te zetten is via een sneltoets of sms
T-Mobile:
- Sms het woord AAN naar 1233 om de voicemail aan te zetten
- Sms het woord UIT naar 1233 om de voicemail uit te zetten
Vodafone:
- Bel naar 12331 (gratis) om uw voicemail aan te zetten.
- Uitzetten van uw voicemail kan door naar 12330 (gratis) te bellen.
KPN:
- Aan- of uitzetten werkt eenvoudig door “AAN” of “UIT” te sms’en naar 1233.
Youfone:
- Uitzetten: bel 12339
- Aanzetten: bel 12331
✅ Schakel dataroaming alleen in als…
Schakel dataroaming alleen in als u wilt internetten op vakantie binnen Europa. Dit doet u via de instellingen van uw toestel. Hierdoor kunt u internetten in het buitenland, terwijl u uw Nederlandse bundel gewoon kunt gebruiken.
Let op! Buiten de EU kunt u uw Nederlandse bundels niet gebruiken! Om hoge kosten te voorkomen kunt u dataroaming dan beter uitschakelen. Wilt u buiten de EU toch kunnen roamen, dan vallen de kosten dus buiten uw bundel en betaalt u een buitenlandtarief per MB, minuut of sms. Ook bieden sommige providers zoals KPN, Vodafone en T-Mobile-buitenlandbundels. Op die manier kunt u in een ver land toch internetten met een vast tarief dat lager is dan wanneer u per losse MB betaalt.
✅ Niet altijd en onbeperkt gratis roamen binnen de EU
Maakt u in het buitenland gebruik van uw mobiele telefoon om te bellen, sms’en of internetten? Dan bent u aan het roamen. In de Europese Unie (EU) betaalt u voor roaming hetzelfde als in Nederland. Ook voor het ontvangen van telefoontjes betaalt u niets, net als thuis. Maar er zijn 3 situaties waarin uw provider een toeslag mag vragen. Deze toeslag is maximaal € 1,80 excl. btw per GB. De aanbieder mag ook de hoeveelheid GB’s beperken in plaats van een toeslag te vragen.
1️⃣ Bent u langer dan 4 maanden in een ander EU-land?
Europese landen hebben het onderling zo geregeld dat u ook op vakantie in het buitenland uw eigen bundels kunt blijven gebruiken. Het is niet de bedoeling dat u uw abonnement vaker in andere Europese landen gebruikt dan in Nederland. Onredelijk gebruik heet dat. Bent u de laatste 4 maanden meer in het buitenland dan thuis? En gebruikt u uw telefoon in het buitenland meer dan thuis? Dan krijgt u een waarschuwing van uw provider. Blijft u ondanks de waarschuwing gebruik maken van uw telefoon in het buitenland, dan mag de provider u een toeslag vragen.
Uw provider kijkt altijd naar het aantal roamingdagen in de laatste 4 maanden. Eén dag telt als één roamingdag als uw mobiele telefoon die dag alleen contact maakt met buitenlandse netwerken. Woont u in een grensgebied en maakt uw telefoon minimaal 1 keer contact met het thuisnetwerk? Of doet u op één dag een buitenlandse stedentrip, bijvoorbeeld een dagje Brussel? Dan telt die dag niet als een roamingdag.
2️⃣ Heeft u een abonnement voor onbeperkt internet?
Ook als u onbeperkt internet hebt, kunt u zonder extra kosten in een ander EU-land internetten. Maar niet meer onbeperkt. Er is een limiet aan het aantal GB’s dat u onder de voorwaarden van uw provider kunt gebruiken. Verbruikt u meer dan deze limiet dan mag uw provider een toeslag vragen.
3️⃣ Hoe zit het met roaming in Groot-Brittannië?
Sinds 31 januari 2020 is Groot-Brittannië geen lid meer van de Europese Unie. KPN, T-Mobile en Vodafone geven aan dat u ook in de landen van het Verenigd Koninkrijk uw Nederlandse internetbundels ‘voorlopig’ kunt blijven gebruiken zoals beschreven bij punt b. Niet alleen in Engeland, maar ook in Wales, Schotland, Noord-Ierland en plekken als Jersey, Guernsey en Gibraltar.
✅ Check of uw datalimiet aan staat
Voor internetten geldt wereldwijd een datalimiet van € 60,50 voor landen die buiten de bundel van uw provider vallen. Bij het overschrijden van de datalimiet wordt het dataverbruik geblokkeerd. Bellen blijft wel mogelijk.
✅ Bereid telefoonnummers voor
Voeg de landcode +31 toe aan de nummers in uw telefoonboek (eerstvolgende 0 weglaten). Bekijk het overzicht van alle landcodes (Landnummers / Netnummers)
Noteer/programmeer belangrijke telefoonnummers of plak de belangrijkste nummers op de achterkant van uw telefoon. Zoals de klantenservice van uw telecomprovider, verzekeraar en het telefoonnummer voor het blokkeren van uw bankpas/creditcard bij diefstal of vermissing. Heel goed voorbereid bent u als u het alarmnummer opzoekt dat in uw bestemmingsland gebruikt wordt en dat ook in de telefoonlijst zet.
Stel dat u wat overkomt. Wie moet er dan gebeld worden? Zet voor vertrek een In Case of Emergency-nummer(s) in de telefoon.
✅ Sms’en i.p.v. bellen buiten de EU
Een sms’je versturen is veel goedkoper dan bellen vanuit het buitenland. Het ontvangen van sms-berichten in het buitenland is gratis. Pas echter op voor ‘spim’, reclame-sms’jes die ongevraagd worden verstuurd; reageer niet op sms’jes van onduidelijke afkomst. U loopt het risico een abonnement af te sluiten waarvoor u veel moet betalen. Een welkoms-sms’je van de provider openen kan geen kwaad. U ontvangt gratis een sms-bericht van uw provider als u een grens passeert. In dit bericht staan de tarieven voor bellen, gebeld worden, sms en mobiel internet.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op.
Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van ons laatste nieuws.