De voordelen van 5G

4G bestaat al sinds 2009 en is, zoals de naam verklapt, de vierde generatie mobiel internet. Binnen de technologische wereld is een systeem van twaalf jaar oud alleen bijna antiek te noemen en daardoor is het hoog tijd voor een nieuwe generatie. Dat komt in de vorm van 5G internet, dat sinds 2020 beschikbaar is in Nederland. Er gaan verschillende verhalen rond over 5G, maar wat zijn de voor- en nadelen van 5G nu eigenlijk? Wij leggen het u graag uit!

De voordelen van 5G

✔ Snelheid

Zoals je waarschijnlijk al verwacht zal 5G internet een stuk sneller zijn in vergelijking met 4G en niet zo klein beetje ook. Waar de huidige generatie internetsnelheden kan bereiken van 150 Mbit, kan 5G potentieel 1,25 Gbit bereiken. Daar gaan we uit van maximale snelheden en een ideaal scenario, maar het verschil tussen de twee generaties is duidelijk. Dit mobiele netwerk kan meer data versturen en is een stuk stabieler.

✔ Minder belastbaar voor de accu

Het meest opvallende voor de gemiddelde gebruiker, is dat 5G minder belastend is voor de accu. Daardoor kunt u langer uw smartphone gebruiken, zonder dat u met een lege batterij komt te zitten.

✔ Fundamenteel voor nieuwe technologieën

5G gaat naar verwachting op zakelijk vlak een enorme stimulans betekenen voor onder meer; augmented en virtual reality, robotica, drones, intelligente assets, wearables, AI-gebaseerde video-analytics en Internet of Things (IoT). Omdat data niet meer helemaal op en neer naar de cloud of een datacenter hoeft te reizen, worden tijdkritische toepassingen zoals zelfrijdende auto’s en augmented reality mogelijk.

Voorbeelden van toepassingen van 5G voor bedrijven

  • Vrachtwagens en heftrucks die constant meten en weten wat de veiligste plek op de weg of de snelste route is.
  • Verkeerslichten die op groen springen als er hulpverleners aankomen.
  • Zorgverleners die een (real-time) videoverbinding hebben met collega’s of artsen in het ziekenhuis wanneer ze bij patiënten thuis zijn.
  • Drones die een gebied monitoren of medische monsters razendsnel naar het lab brengen.
  • Zelfrijdende landbouwvoertuigen die met 5G heel precies de juiste gewasbescherming per vierkante meter injecteren.
  • Smart grids: slimme elektriciteitsnetwerken die digitale communicatietechnologie zoals 5G gebruiken om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

👉 (Nog) niet op alle toestellen

De nieuwe technologie is daarnaast ook niet geschikt voor elke smartphone. Meeste telefoons die momenteel in het bezit zijn van de meeste Nederlanders ondersteunen geen 5G. Alleen smartphones die recent zijn gelanceerd, kunnen gebruikmaken van het nieuwe mobiele netwerk.

👉 Meer zendmasten nodig

De introductie van een compleet nieuw netwerk gaat niet zonder slag of stoot, waardoor sommige partijen het nieuwe generatie internet liever niet geïntroduceerd zien worden in Nederland. Zo is het signaal van 5G  stukke korter dan 4G, wat ervoor zorgt dat er veel meer zendmasten geïnstalleerd moeten worden in Nederland. Tegenstanders vrezen daarbij ook voor meer schadelijke straling. Benieuwd naar de dekking bij u in de buurt? Kijk dan even op deze dekkingskaart.

Wilt u weten of uw toestel geschikt is voor 5G?

Wilt u graag geadviseerd worden?

Wat complex is maken we eenvoudig, zodat u zich kunt richten op de zaken die écht belangrijk zijn. PLAN UW ADVIESGESPREK