KPN stopt 31 maart 2022 met 3G-netwerk

Het nog voor back-updoeleinden gebruikte 3G-netwerk van KPN houdt na 31 maart 2022 op met functioneren. Er maken te weinig mensen nog gebruik van deze verouderde technologie, terwijl het wel veel geld en bandbreedte kost om deze in stand te houden.

KPN investeert volop in de volledige vernieuwing van zijn mobiele netwerk. In het hele mobiele netwerk komt veel meer capaciteit en dekking beschikbaar voor klanten van KPN. Het snelle en stabiele 5G-netwerk komt in heel Nederland beschikbaar.

Met de komst van nieuwe technologieën moet er helaas afscheid worden genomen van de oudere technologie. Te beginnen met 3G op 31 maart 2022.

Einde van 3G

Op 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk. 3G werd in 2003 in Nederland in gebruik genomen en deed bijna twintig jaar dienst. Zo zorgde 3G voor de doorbraak van de smartphone, mobiel internetten werd een succes! De mobiele bandbreedte van 4G en later 5G hebben de derde generatie mobiele technologie overbodig gemaakt. Er wordt op dit moment nog nauwelijks gebruik gemaakt van 3G, en aangezien de databehoefte van klanten alleen maar toeneemt, gaat KPN de frequenties en capaciteit van 3G inzetten voor 4G en 5G.

kpn neemt afscheid van 3GVan 3G naar 4G of 5G of bellen met 2G

Het hele mobiele netwerk wordt vernieuwd door KPN, hierdoor wordt 4G beter en komt 5G beschikbaar, waarop 3G-gebruikers kunnen overstappen. Een zeer beperkt aantal klanten maakt op dit moment nog alleen gebruik van 3G, bijvoorbeeld wanneer ze nog geen 4G of 5G geschikt toestel hebben. De klanten van KPN krijgen nog wat extra tijd om zorgeloos de overstap naar de nieuwste technologie te kunnen maken. Aanvankelijk stond het uitzetten van 3G gepland op 1 januari 2022. Klanten die voor die tijd nog niet zijn overgestapt, zullen vanaf april 2022 automatisch terugvallen op 2G dat nog prima dienst doet voor spraakverkeer.

2G blijft bestaan, tot tenminste april 2025

In tegenstelling tot 3G wordt 2G nog relatief veel gebruikt, bijvoorbeeld spraakverbindingen en zakelijke toepassingen. Het 2G-netwerk van KPN blijft de komende jaren beschikbaar tot tenminste april 2025. KPN gaat de spraakkwaliteit verbeteren met de introductie van HD-voice op 2G en daarmee wordt dit gelijkwaardig aan de spraakkwaliteit van 3G. De beste netwerkervaring wordt verkregen door gebruik te maken van VoLTE via 4G of 5G.

 

Bent u benieuwd of dit nieuws invloed heeft voor de mobiele vloot binnen uw organisatie?

Maak vrijblijvend een afspraak via onze website!

"*" geeft vereiste velden aan

Checkbox
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.